Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Nadziewane pomidory

Składniki

    • 3 pomidory (polecamy malinowe)
    • 3 garście rukoli
    • 6 kuleczek mini mozzarelli
    • 2 łyżki sera startego parmezanu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
    • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • przyprawy: sól, pieprz
Nadziewane pomidory

Sposób przygotowania

Pomidory sparz wodą. Odkrój część pomidora tuż pod szypułką, tzw. „kapelusik” pomidora. Łyżką wydrąż zawartość warzywa i na 1 łyżeczce oliwy smaż miąższ przez ok. 5 min. Pod koniec smażenia dodaj świeże oregano i bazylię. Całość dopraw solą i pieprzem. Podsmażony farsz przełóż do miseczki, wymieszaj z liśćmi rukoli i skrop octem balsamicznym. Następnie do każdego pomidora nakładaj kuleczkę mozzarelli oraz liście rukoli z gotowym miąższem pomidorów. Całość posyp z wierzchu parmezanem i udekoruj z wierzchu kuleczką mozzarelli. Na koniec skrop jeszcze oliwą. Pomidory podawaj z podpieczoną bagietką i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia w oddzielnej miseczce do maczania bagietki.