Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Morszczuk z jajkami

Składniki

    • 500 g fileta z morszczuka
    • 2 cebule
    • 2 cytryny
    • 2 jajka na twardo
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 50 g masła
Morszczuk z jajkami

Sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Filet ryby opłucz pod wodą i osusz. Następnie natrzyj solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym poukładaj filety i obłóż masłem. Cebulę obierz i umyj, a cytrynę sparz gorącą wodą. Cebulę i cytrynę pokrój w krążki. Poukładaj je następnie wokół ryby. Całość dopraw solą i pieprzem i przykryj folią aluminiową. Rybę piecz ok. 25 min w temp. 200°. Pod koniec pieczenia odchyl folię, aby ryba się zarumieniła. Przed podaniem zetrzyj na tarce z małymi oczkami jajka, wymieszaj je z pietruszką i posyp rybę.