Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Sałatka z nektarynką, pistacjami i ricottą

Składniki

    • 2 dojrzałe nektarynki
    • 250 g mieszanki sałat
    • 100 g ricotty
    • 60 g obranych orzeszków pistacjowych
    • 1 łyżka octu jabłkowego naturalnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • 60 ml oliwy z oliwek
Sałatka z nektarynką, pistacjami i ricottą

Sposób przygotowania

Sałaty opłucz, osusz i ułóż na talerzach. Na sałacie rozłóż pokrojone w półplasterki nektarynki. Ćwiartkę nektarynki odłóż do dressingu. Pistacje częściowo posiekaj, ale nie za drobno i posyp nimi sałatkę. Dodaj pokruszony ser ricotta.

Pozostałą ćwiartkę nektarynki obierz ze skórki. Dokładnie zmiksuj i przełóż do czystego, małego słoiczka. Dodaj pozostałe składniki dressingu, szczelnie zamknij słoiczek i kilka razy energicznie nim potrząśnij. Nie rób jednak tego za długo, ponieważ składniki mają się delikatnie połączyć, a nie zamienić w emulsję. Gotowym sosem polej sałatkę. Jeżeli pistacje nie są solone, dodaj szczyptę soli do dressingu.