Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Składniki

    • 2-3 średnie buraki
    • 200 g dyni
    • 2 ząbki czosnku
    • garść orzechów
    • ziarna granatu
    • 30 g fety
    • 1/3 szklanki kuskusu razowego
    • garść świeżego jarmużu

    Dressing:

    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
    • sól
    • pieprz
    • świeży tymianek
Sałatka z pieczonych buraków i dyni

Sposób przygotowania

  • Podprażone na patelni orzechy dodadzą sałatce aromatu i udekorują danie.
  • Sałatka przyciągnie wzrok, jeżeli do jej przygotowania wykorzystasz warzywa w różnych kolorach.
1

Buraki umyj, osusz i pokrój w plastry. Natomiast dynię obierz i pokrój na kawałki. Tak przygotowane warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, świeży tymianek, sól i pieprz.

2

Warzywa piecz do miękkości przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie przygotuj kuskus zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

3

Przygotuj dressing – olej, musztardę francuską, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce, dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.

4

Podpraż orzechy na suchej patelni, a następnie z grubsza je posiekaj.

5

Nałóż na talerz upieczone warzywa, dodaj przygotowany wcześniej kuskus, dodaj porwany jarmuż, pokrusz fetę, dodaj ziarna granatu i posiekane orzechy. Sałatkę skrop dressingiem.