Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki

    • 1 kg buraków
    • 1/2 – 1 l bulionu warzywnego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • świeży tymianek
    • śmietana
    • olej rzepakowy

    Dodatkowo:

    • ciemny chleb
    • bryndza
    • ew. świeży koperek
    • świeży tymianek
Zupa krem z pieczonych buraków

Sposób przygotowania

  • Kleks ze śmietany na wierzchu zupy w zakręconej formie sprawi, że zupa będzie wyglądała jakby przed chwilą została zblendowana.
  • Udekorowanie zupy świeżym tymiankiem doda daniu koloru i sprawi, że zupa będzie wyglądała świeżo.
1

Buraki oczyść, umyj i osusz. Skrop olejem rzepakowym, posyp świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj ząbki czosnku i zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane buraki przełóż na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez ok. 60 minut lub do miękkości (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

2

Upieczone buraki lekko przestudź i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek, który piekł się razem z burakami obierz.

3

Warzywa przełóż do rondelka i zalej bulionem warzywnym.

4

Zawartość rondelka dokładnie zmiksuj i doprowadź do wrzenia. Zupę dopraw do smaku i dodaj świeży tymianek.

5

Zupę podawaj w miseczkach z kleksem śmietany, udekorowaną świeżym tymiankiem. Wraz z zupą podaj tosty z ciemnego pieczywa z bryndzą. Smacznego.