porada.getPelnaNazwa()

Co zrobić, by mięso na grillu nie wyschło?

Mięso to obowiązkowa pozycja w grillowym menu. Właśnie dlatego jego smak i aromat muszą być pierwszorzędne. Podpowiadamy, jak nie dopuścić do wysuszenia mięsa na grillu.

Zastosuj nawilżenie

Przygotuj aluminiowe naczynie i napełnij je wodą. Rozsuń żar i ustaw obok wspomniane naczynie. Wydobywająca się z niego para nawilży produkty, które położysz na ruszcie. Nie zapomnij na bieżąco uzupełniać wody w naczyniu. Jeżeli chcesz, by większe kawałki mięsa (cały kurczak bądź schab) były soczyste i odpowiednio upieczone w środku, grilluj je w niższej temperaturze i pod przykryciem.

Użyj marynaty 

Swoje mięso zabezpieczysz przed wysychaniem również wtedy, gdy polejesz je bezpośrednio na ruszcie sokiem lub piwem. W ten sposób skrócisz czas opiekania i szybciej przygotujesz grillowany posiłek. Pomocna może okazać się także marynata. Im więcej dodasz do niej oliwy, tym Twoje mięso będzie smaczniejsze i soczystsze.

 

Dostosuj wielkość ognia do wielkości kawałków mięsa

Od apetytu gości zależy, jak duże porcje mięsa wrzucisz na ruszt. Dobrze wiedzieć, jak postępować zarówno z tymi mniejszymi, jak i większymi kawałkami.

 

Postaw na efekt końcowy

Chcesz wzbogacić efekt końcowy grillowania mięsa? Posmaruj je sosem tuż przed zakończeniem pieczenia. Zrób to nie wcześniej niż na 10 minut przed ściągnięciem mięsa z rusztu.

Komentarze