porada.getPelnaNazwa()

Grillowe sztuczki, czyli co warto wiedzieć o grillowaniu

Wydaje Ci się, że o grillu wiesz już wszystko? Na każdym etapie grillowego wtajemniczenia warto poszerzać swoją wiedzę. Grillowanie to przecież nie tylko wrzucanie smakołyków na ruszt. Potrawy możesz opiekać na kilka sposobów. Poznaj więc najpopularniejsze metody grillowania zostań mistrzem rusztu.

Metoda bezpośrednia 

Metoda bezpośrednia

To metoda dla tych, którzy nie lubią zbyt długo czekać na jedzenie. Potrawy układa się bezpośrednio nad żarzącymi się węglami, a ich opiekanie trwa nie więcej niż 30 minut. Poddawane są wysokiej temperaturze, przez stosunkowo niedługi czas. To sposób na szybkie upieczenie kiełbasek, dań z drobiu bez kości, filetów rybnych czy owoców.

Metoda pośrednia 

Metoda pośrednia

Ta metoda wymaga większej cierpliwości i trwa z reguły dłużej niż 30 minut. W tym przypadku potrawy grillują się w niższej temperaturze i nie bezpośrednio nad żarem, który rozłożony jest na brzegach grilla. Dodatkowo dania znajdują się pod przykryciem. Metoda ta świetnie sprawdza się w przypadku dużych i tłustych mięsnych kawałków.

Metoda 50/50

To połączenie metody bezpośredniej i pośredniej. Polega na przesunięciu całego żaru na jedną stronę grilla. W ten sposób powstają dwie strefy ciepła – jedna z wysoką temperaturą, a druga z niższą. Grillując bezpośrednio nad żarem, szybko przypieczesz potrawę, a przesuwając ją na stronę z niższą temperaturą, pozwolisz jej w pełni wypiec się w środku.

Komentarze