Jak farbować jajka na Wielkanoc?

Jak farbować jajka na Wielkanoc?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Naturalnymi barwnikami jajka farbuje się na dwa sposoby. Pierwszy sposób to gotowanie  jajka na twardo w wodzie z dodatkiem barwnika. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem barwiących produktów, następnie włóż jajka i ugotuj na twardo. Pod koniec gotowania dodaj 1-2 łyżki octu. Do farbowania w ten sposób możesz użyć modrej kapusty, kory dębu, kory olchy, łupin z cebuli, hibiskusa, czarnej herbaty, buraków, suszonych chabrów.

2

Drugi sposób to farbowanie na zimno. Do barwnika z dodatkiem octu (1/2 łyżki na szklankę) włóż ugotowane na twardo jajko. Czas moczenia nie jest określony. Im dłużej jajko się moczy tym intensywniejszy kolor. Do farbowania w ten sposób możesz użyć zakwasu buraczanego, soków warzywnych i owocowych (maliny, marchew), kurkumy, herbaty czarnej, kawy, herbaty owocowej. Po zafarbowaniu i wysuszeniu jajka, możesz je delikatnie nabłyszczyć smarując je cienką warstwą oleju. Uważaj żeby nie zetrzeć barwnika.  


Komentarze