Jak gotować brokuły?

Jak gotować brokuły?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Od trzonu brokuła odetnij pojedyncze różyczki.
2 Opłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.
3 W garnku zagotuj posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny.
4 Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła. Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut
5 Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą.
6 Teraz możesz odcedzić brokuł na sitku. Tak przygotowany brokuł jest gotowy do spożycia.

Komentarze

  • 2016-09-14 Tytus

    Brokuły lądują w wodzie na chwilę, gdy je wyciągam nadal są idealne jako dodatek do obiadu.

  • 2015-07-15 Monika ze Smacznej Strony

    Można :) Najlepiej przygotować zasmażkę z masła i bułki tartej, a następnie polać nią gorące
    brokuły. Zasmażkę można też urozmaicić, dodając do niej np. czosnek.

  • 2015-07-15 zuza

    a czy można je jeść ob toczone z bułkom tartom na ciepło?

  • 2015-01-28 maks

    odp

  • 2015-01-28 maks

    lukier domowy najlepszy

  • 2015-01-26 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Powyższa porada świetnie sprawdza się, kiedy brokuły dodajemy jako składnik sałatek. To, że schłodzimy brokuły przez minutę w lodowatej wodzie sprawi, że dobrze skomponują się z innymi, również chłodnymi, składnikami sałatki. Co więcej, dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość i konsystencję. W momencie, kiedy chce Pan je podać na ciepło, np. do obiadu, może Pan opuścić moment chłodzenia i troszkę dłużej pogotować. Brokuły wtedy będą bardziej miękkie i ciepłe.

  • 2015-01-26 Michael Dembinski

    Do lodowatej wody? Przecież brokuły smakują lepiej gorąco... Natomiast podoba mi się pomysł z cytryną.