Jak gotować i obierać jajka?

Jak gotować i obierać jajka?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Jajka umyj i włóż do garnka. Zalej zimną wodą tak, aby sięgała ok. 2 cm ponad jajka.

2

Wsyp łyżeczkę soli. Jajka na miękko gotuj 3–5 min od momentu zawrzenia wody. Jajka na twardo gotuj 7–10 min od momentu zawrzenia wody. Nie gotuj jajek za długo, bo staną się gumowate i niesmaczne.

3

Do miski włóż kostki lodu, dodaj jajka i zalej zimną wodą. Po 5 minutach jajka wyjmij i obstukaj dookoła skorupkę.

4

Zanurz jajka w wodzie i obieraj je pod wodą. Skorupka będzie odchodzić idealnie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze