Jak gotować ryż?

Jak gotować ryż?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj ryż, sól i zimną wodę do gotowania (1 i 1/2 szklanki na 1 szklankę ryżu).

2

Ryż wypłucz dokładnie kilka razy w letniej wodzie. Woda z ostatniego płukania ryżu powinna być praktycznie czysta.

3

Przesyp ryż do garnuszka i zalej odmierzoną wcześniej zimną wodą do gotowania. Dosyp do smaku odrobinę soli. Zagotuj, zmniejsz gaz i przykryj częściowo pokrywką garnek z ryżem.

4

Gotuj aż na powierzchni ryżu powstaną charakterystyczne dołki, świadczące o tym, że woda z ryżu prawie się wygotowała.

5

Przykryj garnek bardzo szczelnie i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.

6

Ugotowany, ciepły ryż wymieszaj widelcem.


Komentarze