porada.getPelnaNazwa()

Jak grillować mięso?

Twoje grillowe menu może się zmieniać, ale zawsze w centrum uwagi znajdzie się mięso. To jemu poświęcasz najwięcej kulinarnej uwagi. Dowiedz się, jak grillować konkretne przykłady mięs.

Jak długo grillować poszczególne rodzaje mięs?

test
test
test

Karkówka

Zanim wrzucisz karkówkę na grilla, musisz ją zamarynować. Marynaty do tego rodzaju mięsa mogą być różne, ale dobrze jeśli zawierają dwa składniki – oliwę i ocet, który rozluźnia włókna mięśniowe. Do tego dodaj przyprawy oraz aromatyczne warzywa (czosnek, cebulę) i zioła. Karkówkę marynuj ok. 8 godz. Grilluj ją następnie pod przykryciem, nad dużym żarem po 5–6 min z każdej strony. Chcesz zrobić charakterystyczną „kratkę” na mięsie? Po ok. 3 min grillowania przesuń karkówkę na ruszcie o 90°.

Schab

Plastry schabu piecze się na mocnym ogniu. Najlepiej wrzuć je na ruszt jako ostatnie po karkówce oraz drobiu i nie przetrzymuj zbyt długo. Schab to mięso, które łatwo wysycha, dlatego musi być zamarynowane w mokrej marynacie, w skład której wejdą przyprawy, zioła, oliwa lub jogurt. Możesz także włożyć schab na 2–4 godziny do zalewy. Jak przygotować zalewę? Na szklankę wody daj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Do tego dodaj przyprawy i ewentualnie alkohol. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się wódka, brandy bądź whisky.

Kiełbasy wieprzowe

Przyjmuje się, że kiełbasy grilluje się bezpośrednio nad żarem po ok. 6 minut z każdej strony. Bardzo często, zanim trafią na ruszt, nacinamy je w charakterystyczny sposób. Jeżeli nie chcesz, by osłonki kiełbas pękały pod wpływem wysokiej temperatury, możesz także nakłuć je w kilku miejscach szpikulcem. Przed grillowaniem warto potrzymać kiełbasy w zaprawach i zalewach lub smarować wytrawnymi pomadami już w trakcie pieczenia.

test
test

Kurczak

To najpopularniejszy przedstawiciel drobiu, który trafia na grillowy ruszt. Wśród wielbicieli grilla popularne są udka, skrzydełka i oczywiście filety z kurczaka. Można też wrzucić na ruszt drób w całości. W tym celu należy rozciąć kurczaka wzdłuż i rozłożyć płasko na grillu. Swoją kruchość i soczystość zachowa, gdy będzie grillowany pod metalową miską. Nie zapomnij o podlewaniu drobiu marynatą. Najlepsza będzie ta przygotowana na kwaśno z jogurtem, sokiem owocowym lub cytryną. Konieczna jest również oliwa, która sprawi, że kurczak nie wyschnie. Możesz także do polewania mięsa wykorzystać aromatyczne piwo bądź wino. Na grillowanie kurczaka w całości musisz poświęcić ponad 1 godz. Podzielony na porcje (udka, skrzydełka, filety) piecze się szybciej.

Szaszłyki

Grillując szaszłyki, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze paski mięsa nabijaj na szpadkę tak, by przebiła mięso w dwóch miejscach. Mięsne kawałki zbliżone do sześcianów wystarczy przebić tylko raz. Zadbaj o to, by składniki na szpadce nie były zbyt ściśnięte. Wszystkie powinny mieć mniej więcej ten sam rozmiar. To danie piecze się na średnim ogniu i dopieka na małym żarze. Zbyt duży ogień pali warzywa lub owoce i odymia mięso, które pozostaje surowe w środku. Czas grillowania szaszłyków zależy od wielkości kawałków na szpadce. Podczas pieczenia możesz posmarować je marynatą.

test
test

Kaszanka

Kaszankę grilluj na tacce aluminiowej. Nie powinna mieć ona bezpośredniego kontaktu z ogniem. Wtedy jej osłonka nie pęknie, a zawartość nie wypłynie na żar. Opiekaj ją powoli na mniejszym żarze. Kaszanki nie piecz pod przykryciem, by nie zaparowała. Jeżeli zamiast tacki zechcesz wykorzystać folię aluminiową, koniecznie wysmaruj ją tłuszczem. Pozwoli to uniknąć przywierania kaszanki do folii.

Komentarze