porada.getPelnaNazwa()

Jak grillować owoce?

Im więcej smaków na przyjęciu grillowym, tym lepiej. Owoce dostarczą ich całe mnóstwo, dlatego koniecznie dołącz je do listy dań, które przygotujesz na grillu swoim gościom.

test

Banany 

test

To bardzo delikatne owoce. Grillować możesz je na dwa sposoby – w skórce lub obrane w folii aluminiowej. Ciekawym kulinarnym rozwiązaniem będą banany w panierce z wiórków kokosowych. Owoc ten znakomicie smakuje w połączeniu ze słodkimi dodatkami, takimi jak miód, cynamon, bita śmietana czy lody. Możesz także pokusić się o wlanie do naciętej skórki odrobiny alkoholu np. rumu. Bananów nie kładź bezpośrednio na mocnym żarze, ponieważ łatwo się karmelizują. Najlepszym sposobem będzie ustawić owoce w tylnej części grilla, gdzie będą opiekać się ok. 20–25 minut.

Ananas 

test

Mówi się, że to wręcz idealny owoc na grilla. Zanim jednak położysz ananasa na ruszcie, musisz go obrać ze skóry i wydrążyć twardy środek, a następnie pokroić owoc w plastry. Opiekaj ananasa na średnim żarze do momentu, aż zrumieni się z każdej strony. Możesz go przed grillowaniem namoczyć w mleczku kokosowym i obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Innym sposobem jest przyprawienie ananasa już po zrumienieniu świeżo ciętą miętą i brązowym cukrem. Ananas to także doskonały składnik szaszłyków, zarówno tych owocowych, jak i mięsnych.

Arbuz

Grillowany arbuz to specjał, który dopiero podbija serca smakoszy i trzeba przyznać, świetnie mu to wychodzi. Przed opiekaniem pokrój owoc na grube kawałki i przypraw delikatnie kremem balsamicznym. Tak przygotowanego arbuza odstaw na 1 godz. do zamarynowania. Po tym czasie możesz rozpocząć grillowanie na dużym żarze, a nawet w ogniu przez 2–3 minuty. Jednym słowem, intensywnie i w krótkim czasie. W ten sposób uzyskasz wyśmienitą przekąskę o dymno-karmelowym posmaku.

Jabłko 

test

Jeżeli zechcesz przygotować jabłko w całości, musisz zabezpieczyć je przed bezpośrednim żarem. W tym celu umieść owoc w folii aluminiowej lub saszetce z pergaminem. W kolejnym kroku możesz przeciąć jabłko na ćwiartki, ale nie docinaj do końca. Owoc będzie jeszcze smaczniejszy, gdy przyprawisz go cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Na przygotowanie pieczonego jabłka musisz przeznaczyć ok. 40–50 minut, grillując je na średnim żarze lub do momentu, aż zacznie puszczać soki.

Melon 

test

Przygotowując melona na grilla, nie obieraj go ze skórki, a jedynie pokrój na kawałki. Przed wrzuceniem na ruszt, posyp owoc delikatnie brązowym cukrem. Nabierze jeszcze lepszego smaku. Czas pieczenia to 8–10 minut na średnim żarze. Możesz także wypróbować melona w wersji z szynką włoską. Owiń go kawałkami wędliny, a po zakończonym grillowaniu polej lekko oliwą i skrop sokiem z cytryny. Takie połączenie to idealna przystawka, która urozmaici czekanie na główne danie.

Brzoskwinia

Do grillowania wybierz świeży owoc, który przetniesz na pół. Wydrąż z niego pestkę i posyp cukrem, cynamonem lub otartą skórką z cytryny. Następnie połóż brzoskwinię na ruszcie skórką do dołu na średnim żarze. Opiekaj ok. 10 minut. Pamiętaj jednak, że brzoskwinię grilluje się pod przykryciem. Nie przewracaj jej. Podczas pieczenia sok z opiekanej brzoskwini będzie gromadził się w miejscu po pestce i mieszał z cukrem i cynamonem. Próbując gotowej brzoskwini, przekonasz się, jak słodko smakuje.

test

Komentarze