porada.getPelnaNazwa()

Jak grillować ryby i owoce morza?

Kiełbaska z grilla nie jest już hitem na Twoich przyjęciach? Pora zaskoczyć gości innymi smakami. Poczęstuj ich rybami i owocami morza prosto z grilla.

test

Łosoś 

test

Przed grillowaniem zanurz łososia w mokrej marynacie. Przygotuj ją z oliwy i soków z owoców cytrusowych (pomarańczowych, grejpfrutowych lub cytrynowych). W przypadku tego rodzaju ryby niezbędna jest także sól morska. To ona sprawi, że łosoś zachowa swój wyjątkowy smak. Grilluj rybę ze skórą. Ochroni ona mięso przed wyschnięciem. Możesz także skorzystać z folii aluminiowych lub tacek. Pamiętaj, że stronę łososia ze skórą musisz opiekać dłużej, a drugą tylko dopiec do zrumienienia. Łososia piecz najpierw na mocnym żarze, a następnie przesuń na brzeg grilla tak, by mięso wypiekło się w środku i nie wyschło.

Dorsz 

test

Mięso tej ryby należy do niezwykle delikatnych, dlatego wymaga szczególnej uwagi podczas grillowania. Przygotowując filety z dorsza, zawiń je w folię aluminiową. Możesz do owinięcia ryby wykorzystać także szynkę lub boczek. Wtedy będzie jeszcze smaczniej. Z siatki do opiekania ryb skorzystaj, jeżeli na grilla zamierzasz wrzucić dorsza ze skórą. Do przyprawienia użyj soli morskiej. Zrezygnuj z soli kamiennej, ponieważ wysuszy delikatne mięso dorsza. Piecz rybę na średnim żarze i przewracaj tylko raz. 10 minut przed zakończeniem grillowania przełóż rybne danie w mniej nagrzaną część grilla. W ten sposób dopiecze się w środku.

Pstrąg 

test

Ryba ta smakuje doskonale w asyście świeżych ziół, takich jak koper lub tymianek. Dodać możesz do niej również młody czosnek. Aromat wszystkich tych dodatków znakomicie przenika się z mięsem pstrąga. Na grill warte polecenia są filety rybne ze skórą. Apetycznym daniem jest również pstrąg pieczony w całości. W tym drugim przypadku skorzystaj ze specjalnych siatek do grillowania ryb. Całego pstrąga opiekaj ok. 15–20 minut na średnim żarze. Podczas pieczenia polewaj go delikatnie oliwą. Gdy będzie gotowy, od razu podaj go gościom do zjedzenia. Przekonasz się, że to smaczne danie, godne polecenia.

Szczupak 

test

To przepyszna ryba, której mięso jest chude, ale ma w sobie dużo ości. Warto wziąć to pod uwagę, przygotowując danie z grillowanym szczupakiem. Przed wrzuceniem ryby na ruszt, trzeba ją zamarynować. Dodaj do marynaty świeżą natkę pietruszki i koper. Smak szczupaka podczas opiekania podkreśli także odrobina soku z cytryny i masło. W przypadku szczupaka najlepsze na grilla są filety ze skórą lub dzwonki. Na upieczenie go musisz poświęcić ok. 10 minut. Rybę grilluj na średnim żarze, aż do zrumienienia.

Dorada 

test

Wypatroszoną doradę umyj i osusz najlepiej papierowym ręcznikiem. Ciekawym daniem będzie ryba nadziewana rozmarynem, kawałkami cytryny i ząbkiem czosnku. Składniki te najlepiej smakowo komponują się z doradą. Opiekać możesz ją w folii aluminiowej, w pergaminie lub na specjalnej siatce przeznaczonej do grillowania ryb. Dorada w całości wymaga ok. 20–30 minut pieczenia. Aby skrócić czas grillowania ryby, natnij jej skórę i mięso nożem. Najlepiej opiekać danie na średnim żarze, a pod koniec grillowania dopiec na mocnym. Na zakończenie przypraw doradę solą morską i gotowe!

Krewetki 

test

Dla tych, którzy nie lubią zbyt długo czekać na jedzenie, krewetki będą znakomitą przekąską. Przygotujesz je w ekspresowym tempie. Czas ich opiekania to zaledwie 3–4 minuty. Najpierw zdecyduj jednak, jakie krewetki chcesz wrzucić na ruszt – obrane czy nieobrane. W tym pierwszym przypadku musisz owoce morza zamarynować. Bardzo ważne jest to, by nie dodawać do marynaty soku z cytryny lub limonki. Kwas w nich zawarty ścina białko krewetek, co powoduje, że są suche i twarde. Z kolei krewetki nieobrane grilluj na średnim żarze do momentu, aż kolor ich pancerza zrobi się pomarańczowy. Po upieczeniu przypraw owoce morza solą morską i cytryną.

Komentarze