porada.getPelnaNazwa()

Jak grillować sery?

Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a dodatkowo są przystawką, która wzbogaca kulinarny repertuar grilla. Mowa o serach, które za każdym razem smakują wyśmienicie.

test

Camembert 

test

Tego rodzaju ser grilluj w całości. Po wrzuceniu na ruszt pozostanie zwarty na zewnątrz, a w środku kremowy i lejący. Twoim gościom camembert zasmakuje jeszcze bardziej, gdy podasz go z winogronami. Z winem i odrobiną bagietki danie to stanie się świetną i szybką w przygotowaniu propozycją na letnie wieczory. Optymalny czas grillowania sera camembert to ok. 20 minut na średnim żarze.

Oscypek 

test

Świeże i wędzone sery grilluj powoli na małym żarze. Idealny oscypek z grilla nie powinien być bardzo spieczony z zewnątrz, ale za to kremowy w środku. Po ok. 20 minutach opiekania ser ten może trafić na stół wraz z innymi potrawami, które zaplanujesz w menu. Podawaj go z żurawiną. Ten słodki akcent sprawi, że goście pokochają oryginalną i prostą w przygotowaniu przystawkę, jaką jest oscypek z grilla.

Inne sery na grilla

Wśród serów, które także możesz położyć na rozgrzanym ruszcie, znajduje się cypryjski ser Halloumi. Zawiera on dużo białka, a tym samym po podgrzaniu zachowuje swój kształt i puszystą konsystencję w środku. Na grillu znakomicie odnajdzie się również tradycyjny ser owczy feta z solanki. Sery z grilla mają wielu miłośników. W menu Twojego przyjęcia sprawdzą się jako samodzielne przystawki, ale także dodatki do innych dań.

Komentarze