porada.getPelnaNazwa()

Jak grillować warzywa?

Chcesz swojemu grillowemu przyjęciu dodać koloru? Postaw na warzywa. W ten sposób obdarujesz swoich gości niezwykłym smakiem i bogactwem różnorodnych witamin.

test

Cukinia 

test

To wręcz idealne warzywo na grillowy ruszt. Pokrój cukinię w poprzeczne paski i odpowiednio dopraw. Wyjątkowego smaku nabierze, gdy wymieszasz ją z oliwą extra vergin, solą morską, tymiankiem i czarnym pieprzem. Tak przygotowane warzywo odstaw na kilka minut, by przeszło aromatem przypraw. Cukinię grilluj na mocnym żarze do zrumienienia i od razu podawaj gościom. Pamiętaj, że jest ona delikatnym warzywem i nie powinno się jej zbyt często przewracać. Do pieczenia cukinii, jak i innych warzyw, wybierz ruszt z wąskimi prześwitami.

Ziemniaki 

test

Możesz je opiekać w całości lub w kawałkach. W tym pierwszym przypadku owiń ziemniaki w folię aluminiową i piecz na żarze przez ok. 40 minut do momentu, aż będą miękkie w środku. Przed grillowaniem ziemniaki w łupinach możesz także podgotować, a następnie pokroić na połówki, ćwiartki bądź plastry. Smaczniejsze będą, gdy przyprawisz je oliwą, świeżym majerankiem i młodym czosnkiem. Ułóż je na obrzeżach rusztu, aby powoli się opiekały. Idealne ziemniaki to te zrumienione na zewnątrz i kremowe w środku.

Bakłażan 

test

Warzywo to wymaga dłuższego opiekania na ruszcie. W celu przygotowania idealnego bakłażana, pokrój go na plastry o grubości ok. 0,5 cm i od razu przypraw oliwą, czosnkiem, igłami rozmarynu i solą morską. Ostatnia przyprawa nie tylko podkreśli smak warzywa, ale także skróci czas jego grillowania. Gdy wybierzesz zbyt dużego bakłażana na grilla, istnieje ryzyko, że będzie gorzki. Przed wrzuceniem na ruszt przypraw go solą i odstaw na ok. 30 minut, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Bakłażanową przekąskę grilluj na średnim żarze i przewróć na drugą stronę, gdy pierwsza już się zrumieni.

Kukurydza 

test

Przed grillowaniem warzywo to wymaga obgotowania w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Młode kolby gotuj ok. 4–6 minut. Jeszcze gorącą kukurydzę posmaruj świeżym masłem i przypraw brązowym cukrem oraz grubo mielonym, czarnym pieprzem. Połóż kukurydzę na ruszcie i powoli opiekaj na średnim żarze. Pamiętaj, by regularnie smarować kolby masłem z przyprawami. Grillowanie powinno zająć od 10 do 15 minut. Na koniec gotowe oraz zrumienione kolby posyp grubą solą morską i przepyszna przekąska gotowa.

Pieczarki 

test

Na grilla wybieraj tylko pieczarki z małymi kapeluszami, w których blaszki są jeszcze zamknięte. Możesz opiekać je w całości lub wcześniej usunąć z nich nóżki. Przed rozpoczęciem grillowania wymieszaj pieczarki jedynie z oliwą. Tak przygotowane wrzuć na ruszt, gdzie będą opiekać się na mocnym żarze. Gdy się już zrumienią, przypraw je solą i świeżo mielonym pieprzem. Chcąc uzyskać jeszcze bogatszy smak, skrop pieczarki kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu balsamicznego. Pieczarki to świetny dodatek do szaszłyków – w połączeniu z innymi składnikami na szpadkach zawsze wypadają wyśmienicie.

Czosnek

Nie obieraj czosnku przed grillowaniem. Włóż na ruszt całą główkę, ale wcześniej delikatnie posmaruj ją oliwą i przypraw solą morską. Czosnek grilluj na średnim żarze przez ok. 20–25 minut, aby idealnie wypiekł się w środku. Łupinka nie tylko ochroni czosnek przed spaleniem, ale także mocno zrumieniona nada mu lekko karmelowego smaku. Ugrillowane ząbki czosnku są soczyste i łatwo dają się wycisnąć. Świetnie sprawdzą się jako masło i dodatek do bagietek lub chleba.

test

Komentarze