Jak kroić cebulę?

Jak kroić cebulę?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Przed krojeniem warto umyć cebulę. Mycie usunie ewentualne resztki ziemi i sprawi, że skorupka cebuli zmięknie, przez co łatwiej będzie można ją obrać.
2 Postawioną na sztorc cebulę, przekrój na krzyż. Takie ćwiartki cebuli świetnie sprawdzą się w potrawach, w których nie chcemy rozgotowanej cebuli np. buliony i potrawy duszone.
3 Do kanapek lub takiej potrawy jak „cebulowe krążki” najlepiej nadaje się cebula pokrojona w plastry.
4 Półplasterki świetnie sprawdzą się w przyrządzaniu przetworów, sałatek i kanapek. W celu uzyskania półplasterków przekrój cebulę najpierw na pół, a potem w poprzek na plasterki.
5 Żeby uzyskać piórka, przekrój cebulę na pół, następnie połówkę cebuli pokrój wzdłuż na cieniutkie plasterki.

Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze