Jak kroić owoce i warzywa do dekoracji?

Jak kroić owoce i warzywa do dekoracji?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Do prostej dekoracji owocowo-warzywnej przygotuj jabłko, cytrynę i ogórka. Przyda się również ok. 50 ml soku z cytryny. Owoce i warzywa dokładnie umyj. Przygotuj również specjalny nóż do wykrawania rowków i zwykły nożyk do owoców.
2 Umyte jabłko przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, starając się wyciąć przy tym jak najmniej miąższu. Tnąc równolegle do krawędzi, wytnij z ćwiartki środek. Czynność powtarzaj aż do skrojenia całej ćwiartki. Pamiętaj, żeby zacząć wycinanie od największego do najmniejszego kawałka. Każdy kawałek zaraz po wycięciu posmaruj sokiem z cytryny.
3 W ogórku i cytrynie wytnij podłużne, regularne rowki. Zachowaj wycięte fragmenty ogórka. Pokrój w plasterki cytrynę i ogórka.
4 Powycinane owoce ułóż na talerzyku

Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze