Jak mrozić karpia?

Jak mrozić karpia?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przed mrożeniem wypatrosz karpia, dokładnie oskrob i umyj. Podziel rybę na mniejsze części, np. filety lub dzwonka. Im mniejsze kawałki ryby, tym procedura zamrażania i rozmrażania będzie krótsza.

2

Kawałki ryby umieść w woreczku do mrożenia obok siebie, nie warstwowo. Zawiń szczelnie woreczek i ułóż na płasko w zamrażalniku.

3

Po 4-5 godzinach możesz na mrożącej się rybie zrobić lodową glazurę. W tym celu wyciągnij rybę z woreczka i zanurz na sekundę w zimnej wodzie.

4

Potem szybko schowaj karpia z powrotem do woreczka i umieść w zamrażalniku. Na powierzchni ryby utworzy się lodowa skorupka. Glazura ochroni rybę przed wyschnięciem przy dłuższym przechowywaniu w stanie zamrożonym.

5

Jeżeli ryba jest w małych kawałkach, możesz smażyć ją bez rozmrażania, po uprzednim spłukaniu pod wodą glazury. Jednak najlepiej będzie jeżeli po spłukaniu glazury z ryby, umieścisz ją w marynacie i pozwolisz jej powoli rozmrozić się przed smażeniem.


Komentarze