Jak obrać karczochy?

Jak obrać karczochy?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do „oprawienia” karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce. Przytrzymując kwiat za płatki, odetnij łodyżkę na wysokości około 2 cm od nasady.

2

Odstające w dół płatki, odetnij całkowicie. Boczne płatki pozostaw przycinając im tylko zdrewniałe czubki.

3

Karczocha ułóż ponownie na desce i odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 2/3 od nasady. W odciętej części powinny się znaleźć wszystkie pozostałe zdrewniałe czubki płatków.

4

Przyciętego karczocha odwróć do góry nasadą, postaw na desce i przekrój na pół.

5

Po przekrojeniu ukaże się wnętrze karczocha, w którym znajduje się tzw. „serce„ karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku niewielkie włoski.

6

Przy pomocy niewielkiego nożyka usuń ze środka włochatą część karczocha uważając, żeby nie pociąć „serca”, które jest najbogatszą w smaku częścią warzywa.

7

Oczyszczonego karczocha włóż do przygotowanej wcześniej zimnej wody z sokiem cytrynowym. Tak przygotowany karczoch nie zrobi się ciemny, czekając na dalszą obróbkę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze