Jak otworzyć i obrać orzecha kokosowego?

Jak otworzyć i obrać orzecha kokosowego?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Znajdź na kokosie 3 małe wgłębienia.

2

W jednym z nich długim i ostrym nożem lub korkociągiem zrób dziurkę.

3

Następnie przez nią ze środka kokosa przelej do miseczki całą „wodę” (nadaje się ona także bezpośrednio do picia).

4

Trzymając mocno kokosa w ręce, uderzaj tępą stroną ciężkiego noża (nie ostrzem) po obwodzie. Orzech powinien pęknąć.

5

Nożem z okrągłą końcówką podważ miąższ i staraj się odłączyć go w całości od skorupy orzecha. Jeżeli podważysz miąższ lekko po całym obwodzie, powinien on sam odskoczyć od skorupy.

6

Ostrym nożem lub obieraczką do jarzyn obierz brązową skórkę z miąższu.

7

Obrany kokos możesz dowolnie kroić na kawałki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze

  • 2014-09-22 Naturalnie Zdrowy

    Przydatny poradnik, mi prawie pomógł, bo i tak w ruch poszedł młotek :)