Jak ozdobić pierniczki lukrem?

Jak ozdobić pierniczki lukrem?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do błyskawicznego polukrowania pierniczków wystarczy niepełna szklanka cukru pudru (najlepiej przesianego), kilka kropel esencji waniliowej lub aromatu i odrobina ciepłej wody. 

2

Do cukru wlej powoli małymi porcjami wodę, cały czas mieszając.

3

Kiedy konsystencja lukru stanie się aksamitna, a na wyciągniętej z lukru łyżce będzie pozostawała około dwumilimetrowa warstwa, lukier jest gotowy. Z papieru do pieczenia zwiń małą tutkę i przelej do niej lukier.

4

Pierniczki pokrywaj wzorkami z lukru. Jeżeli lukier za bardzo zgęstnieje w czasie lukrowania, przełóż go z powrotem do miseczki, dodaj łyżeczkę gorącej wody i porządnie rozmieszaj. Możesz lukrować dalej.

5

Jeżeli brakuje Ci pomysłów na wzory, po prostu rozprowadź lukier na pierniczkach pędzlem i przystrój jadalnymi perełkami.


Komentarze