Jak ozdobnie wykończyć brzeg tarty?

Jak ozdobnie wykończyć brzeg tarty?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Kawałki ciasta pozostałe po wyklejaniu foremki na tartę zagnieć i cienko rozwałkuj. Potnij na cienkie ok. 0,5 cm paski. Do brzegu tarty przyklej 3 paski naraz. Zapleć warkocz z pasków wzdłuż rantów tarty, w razie potrzeby doklejając następne paski ciasta.

2

Z rozwałkowanego ciasta wytnij dowolny wzór małą foremką do ciastek. Wycięte kawałki ciasta ułóż wzdłuż brzegów tarty. Podczas układania wzoru możesz użyć surowego białka jako spoiwa.

3

Jeżeli ciasto na brzegu tarty jest dość grube, do jego ozdobienia możesz użyć po prostu łyżeczki. Dociskając ciasto do krawędzi foremki czubkiem łyżki w jednakowych odstępach, utworzysz regularny wzór dookoła tarty.

4

Wyklejając foremkę do tarty ciastem, nie obcinaj ciasta równo z brzegiem foremki. Zostaw szeroki na ok. 2 cm od brzegu margines z ciasta. Natnij go co 2 cm i powstałe ząbki rozłóż w przeciwnych kierunkach.

5

Kciukiem i palcem wskazującym ściśnij ciasto z brzegu tarty na palcu drugiej ręki. Szczypnięcia wykonaj na całej długości brzegu tarty w regularnych odstępach.


Komentarze