Jak przygotować ciasto drożdżowe?

Jak przygotować ciasto drożdżowe?

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki
    • 190 ml ciepłego mleka
    • 35-50 g świeżych drożdży
    • 150 g masła
    • 3 jajka
    • 6 łyżek cukru
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj zaczyn: rozetrzyj drożdże z cukrem i mąką, a następnie dodaj ciepłe mleko (nigdy gorące). Aby sprawdzić czy mleko nie jest za gorące, wylej kilka kropel na nadgarstek. Jeśli krople nie będą Cię parzyć, mleko ma właściwą temperaturę. Następnie odstaw zaczyn w ciepłe miejsce. Zimą może to być nagrzany lekko piekarnik (na ok. 40° bez termoobiegu).

2

Za pomocą noża wymieszaj mąkę, zaczyn, jaja i sól. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

3

Następnie do wspomnianych składników dolej ciepłe mleko. Pamiętaj, żeby nie było gorące. Mleko i składniki wymieszaj.

4

Podsyp stolnicę mąką i zagnieć ciasto rękami. Dobrze wyrobione ciasto jest błyszczące i gładkie, odstaje od dłoni i stolnicy.

5

Wyrobione ciasto przełóż do dużej miski, nakryj ściereczką i odstaw w pobliżu ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Możesz też włożyć ciasto do miski z pokrywką (tworzący się wewnątrz mikroklimat, sprzyja wzrostowi ciasta) lub wstawić do piekarnika bez termoobiegu nagrzanego do temperatury ok. 40°.

6

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj tłuszcz i ponownie odstaw do wyrośnięcia.


Komentarze