Jak przygotować ciasto francuskie?

Jak przygotować ciasto francuskie?

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 240 g mąki tortowej
    • 200 g bardzo zimnego masła
    • 100 ml bardzo zimnej wody (najlepiej z zamrażalnika)
    • 1/2 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Mąkę przesiej wraz z solą do miski.

2

Masło posiekaj. Postaraj się go nie dotykać, by nie ogrzać ciepłem rąk.

3

Dodaj masło do mąki i widelcem (np. do sałatek) połącz mąkę z masłem w kruszonkę.

4

Do kruszonki dodaj wodę i szybko zagnieć w kulę.

5

Ciasto połóż na blat mocno posypany mąką. Osyp je mąką i rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 15 cm x 30 cm. 8523
 

6

1/3 górnej części ciasta złóż do środka. To samo zrób z dolną 1/3 częścią ciasta.

7

Ciasto obróć o 90 stopni i znów, podsypując mąką, rozwałkuj. Ponownie złóż 1/3 górnej części ciasta i dolną 1/3 część ciasta do środka. Powtórz te czynności 7 razy. Staraj się jak najmniej dotykać ciasta rękoma.

8

Rozwałkowane ciasto owiń papierem do pieczenia i przełóż do lodówki na 30 minut. 

9

Po tym czasie możesz ciasto rozwałkować do dowolnego kształtu i upiec. 

10

Znakomite będą np. ciasteczka z brzoskwiniami i jeżynami. Należy je piec 20 minut w temperaturze 220°C. 


Komentarze