Jak przygotować ciasto na piernik dojrzewający?

Jak przygotować ciasto na piernik dojrzewający?

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g miodu
    • 1 szkl. cukru
    • 250 g masła lub smalcu
    • 1 kg mąki 
    • 3 jajka
    • 125 ml mleka
    • mieszanka przypraw korzennych bez kakao 
    • 3 łyżeczki sody
    • 1/2 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

W rondelku rozpuść miód, cukier i tłuszcz. Tradycyjnie piernik dojrzewający robi się na smalcu, ale z powodzeniem można zastąpić go masłem.

2

Do masy z rondelka dodaj przyprawę korzenną.

3

Sodę rozpuść w mleku i dodaj do korzennej masy.

4

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i masą. Następnie dodaj jajka.

5

Wymieszaną masę przełóż do ceramicznego lub szklanego naczynia, przykryj folią i schowaj na 3-6 tygodni do lodówki.

6

Po tym czasie ciasto gęstnieje i można je wałkować na różne grubości. Można z powodzeniem piec całe płaty, jak i mniejsze pierniczki. Ciasto piecz w temperaturze 180°. Długość pieczenia zależy od grubości rozwałkowania ciasta.


Komentarze

  • 2014-11-26 Kasia ze Smacznej Strony

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Poprawiliśmy poradę. Jajka należy dodać w czwartym etapie.

  • 2014-11-26 Katarzyna

    co z tymi 3 jajkami z listy składników??!!

  • 2014-11-25 Guest

    a co z tymi 3 jajkami? są wymienione w liście składników, ale w sposobie przygotowania już o nich nie wspomniano...