Jak przygotować lampion z dyni na Halloween?

Jak przygotować lampion z dyni na Halloween?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj dużą dynię, szablony buzi i gwiazdy, miseczkę, nożyczki do papieru, mały nóż z ostrym zakończeniem, wykałaczki, pinezki i świece do podgrzewaczy.

2

Z szablonu (do pobrania tutaj) wytnij gwiazdę, zostawiając ok. 1 cm marginesu wokół linii. Szablon przyłóż w miejsce, gdzie znajduje się „ogonek” dyni i przyczep go pinezkami po wewnętrznej stronie linii szablonu. Następnie nakłuwaj wykałaczką gęsto otwory po wydrukowanej linii – otrzymasz ślad, po którym będziesz ciąć nożem.

3

Głęboko natnij nożem po śladzie, chwyć dynię za „ogonek” i wyjmij „wieczko”.

4

Wyjmij miękisz wraz z pestkami (użyj np. łyżki do lodów). Dokładnie oczyść wnętrze. Możesz posmarować dynię od środka olejem, pozwoli to na dłużej zachować jej świeżość.

5

Wyrównaj nożem wewnętrzną powierzchnię wieczka dyni i posmaruj go olejem. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość.

6

Wydrukuj szablon (do pobrania tutaj) i wytnij nożyczkami oczy, nos i buzię, zostawiając około 1 cm marginesu od narysowanej linii. Następnie przyczep do dyni i nakłuwaj gęsto wykałaczką ślad po narysowanych liniach.

7

Wycinaj kształty ostrym nożem, a następnie otrzymane otwory posmaruj olejem. Dynię natrzyj olejem również z wierzchu – będzie się ładnie błyszczeć.

8

Do środka włóż świece i zapal je, następnie dynię przykryj wyciętym wieczkiem. Pestki także możesz wykorzystać. Przepłucz je, osusz, rozłóż na blasze do pieczenia, przypraw do smaku solą, pieprzem, suszonym chilli i ziołami prowansalskimi. Piecz długo, w niskiej temperaturze, aby się wysuszyły i lekko zarumieniły.

9

Poza klasyczną „halloweenową buźką” możesz też przygotować inne dekoracje z dyni i patisonów. Potrzebne będą wspomniane przybory, a także farby (najlepiej w spray’u, względnie farby plakatowe) oraz szablony (do pobrania tu: nietoperze, kot z gwiazdką i księżycem, duża gwiazda). Wytnij je, obrysuj na warzywach i pomaluj farbą.


Komentarze