Jak przygotować mleczko i wiórki kokosowe?

Jak przygotować mleczko i wiórki kokosowe?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj 500 ml wody, czystą, bawełnianą ścierkę o dość szerokim splocie, mikser, miskę i szczelny pojemnik. Otwórz i obierz orzecha kokosowego.

2

Obrany miąższ drobno posiekaj.

3

Odmierzoną wodę zagotuj, zalej nią miąższ i miksuj przez pół minuty (gęstość mleczka zależy od ilości wody).

4

Czystą bawełnianą ściereczką wyłóż miseczkę i wlej do niej zmiksowane mleczko.

5

Zbierz 4 końce ściereczki, ściśnij i mocno wyciskaj mleko do miseczki.

6

Mleko przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj przez max. 2 dni w lodówce. Powstałe z wyciskania wiórki kokosowe możesz użyć do ciast, jako dekoracja do dań i zup.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze