porada.getPelnaNazwa()

Jak rozpalić grilla?

Rozpalenie grilla powinno Ci zająć około kilkudziesięciu minut. Jeśli w praktyce trwa to dłużej, to znak, że czas poćwiczyć technikę. Znaczące są tu co prawda takie czynniki jak pogoda czy też rodzaj materiału opałowego, jednak najważniejsze jest Twoje doświadczenie. Na co czekasz? Sezon grillowy czas zacząć!

test

Zadbaj o czystość i lokalizację

By uniknąć przykrych konsekwencji, zanim zaczniesz rozpalać grill, upewnij się, czy jest wyczyszczony. Jeśli jego stan nie pozostawia żadnych zastrzeżeń, skup się na lokalizacji. Wybierz obszar osłonięty od wiatru, mając jednocześnie na względzie usytuowanie miejsc siedzących. Nie chcesz przecież, by dym z grilla kierował się w stronę biesiadników.

test

Rozpal ułożony z węgli stożek

Wykorzystując około 10-12 sztuk wybranego materiału opałowego, ułóż stożek. Polej go płynem ułatwiającym rozpalanie i zajmij ogniem. Czekaj aż się rozżarzy, następnie dołóż kolejną porcję węgla/brykietu. Dopiero, gdy całość przepali się i pokryje popiołem możesz przejść do następnego kroku. Zanim to nastąpi Twój grill będzie przypominał małe ognisko, nie martw się, to normalne – czekaj na żar.

Rozłóż żar równomiernie

Gdy popiół zacznie stanowić około 70% całości materiału opałowego, czas rozłożyć żar. Rozsuń stożek tak, aby uzyskać płaską warstwę. Jeśli planujesz stworzyć dwie sfery grillowania – jedną do szybkiego przypiekania, a drugą do barbecue, przesuń cały żarzący się węgiel/brykiet na jedną połowę, drugą zaś zostaw pustą.

test
test

Zabezpiecz ruszt przed rozgrzaniem

Skutecznie rozpaliwszy grilla, możesz umiejscowić na nim ruszt. Pamiętaj jednak, aby przed tą czynnością posmarować go dobrze olejem. Nie tylko zapobiegnie to przywieraniu potraw, ale także ułatwi Ci czyszczenie grilla po skończonej uczcie. Poczekaj aż ruszt się rozgrzeje – dopiero wtedy nakładaj przyrządzane produkty.

Komentarze