Jak sprawić karpia?

Jak sprawić karpia?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Skrop dłonie cytryną, dzięki czemu unikniesz długo utrzymującego się zapachu ryby na skórze dłoni. Ułóż karpia na szklanej desce, która nie wchłonie zapachu, a następnie usuń nożykiem łuski.

2

Zwróć uwagę na łuski przy brzuchu. Choć są słabo widoczne, jest ich tam dość dużo.

3

Ostrym nożem przetnij płytko brzuch ryby na całej długości. Następie rękami oczyść rybę z wnętrzności. Zrób to energicznie, ale ostrożnie. Uważaj, aby nie naruszyć woreczka żółciowego ryby.

4

Wypłucz rybę pod zimną wodą, dokładnie oczyszczając jej wnętrze z krwi i resztek błon.

5

Przełóż rybę na szklaną deskę. Przy pomocy specjalnych nożyczek odetnij wszystkie płetwy. Nie wyrzucaj ich, przydadzą Ci się do zupy rybnej.

6

Przytnij ogon.


Komentarze