Jak ugotować bulion?

Jak ugotować bulion?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1 Bulion możesz przygotować równie dobrze z mięsa i warzyw, jak i z samych warzyw. Ważne są proporcje składników i dolewanej wody. Najlepiej kiedy ilość wody równa jest dwóm objętościom składników. Do bulionu dodaj przyprawy. Do mięsnego będzie pasował liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smak bulionu warzywnego można wzbogacić kminkiem i gwiazdką anyżu.
2 Warzywa i mięso na bulion umyj i włóż do garnka. Dodaj przyprawy bez pieprzu i sól. Zalej wodą i postaw na dużym ogniu. Zagotuj. W tym momencie możesz, ale nie jest to konieczne, ściągnąć z bulionu ścięte białko w postaci piany. Zmniejsz ogień na średni i gotuj bulion z lekko uchyloną pokrywką jeszcze przez półtorej godziny.
3 Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj do bulionu świeżo zmielony pieprz.

Komentarze

Inne porady