Jak ugotować jajko na miękko?

Jak ugotować jajko na miękko?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Surowe jajko umyj. W rondelku zagotuj wodę.

2

Jajko opuść na łyżce na dno rondelka z gotującą się wodą. Jeżeli jajko po prostu wrzucisz, najprawdopodobniej pęknie z powodu nagłej zmiany temperatury lub pod wpływem uderzenia w dno rondelka. Jajko gotuj w zależności od wielkości: rozmiar S – trzy i pół minuty, rozmiar M – około czterech minut, rozmiar L – cztery i pół do pięciu minut. Woda podczas całego gotowania powinna lekko wrzeć.

3

Ugotowane jajko wyciągnij z wrzątku i zanurz na kilka sekund w zimnej wodzie, żeby przerwać proces ścinania się jajka pod wpływem wysokiej temperatury.

4

Idealnie ugotowane jajko będzie miało sprężyste białe białko i rozlewające się żółtko.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze