Jak ugotować kaszę jaglaną?

Jak ugotować kaszę jaglaną?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

1 miarkę kaszy przepłucz na sitku o drobnych oczkach pod bieżącą wodą.

2

Kaszę przelej wrzątkiem z czajnika.

3

Przełóż kaszę do garnka i dodaj 1 płaską łyżeczkę soli morskiej lub himalajskiej.

4

Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek.

5

Dodaj 2 i 1/2 miarki wrzątku.

6

Zamieszaj kaszę. Przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 12–15 minut. Zamieszaj jeszcze 2 razy, aby kasza nie przywarła do dna, ale nie częściej, bo zrobi się papka.

7

Po ugotowaniu pozostaw jeszcze kaszę przykrytą przez 5 minut. Tak ugotowana powinna być sypka i nie gorzka.


Komentarze