Jak ugotować makaron?

Jak ugotować makaron?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Na 100 g makaronu potrzebujesz 1 l wody. Na 1 l wody wsyp 1 łyżeczkę soli.

2

Gdy woda zacznie się gotować, dodaj makaron.

3

Zanurz cały makaron w wodzie. Podczas gotowania zamieszaj makaron, aby nie przykleił się do dna garnka i nie posklejał. Makaron ugotuj al dente. Najczęściej trzeba gotować go o 1 minutę krócej niż zaleca producent.

4

Odlej 1/2 szklanki wody spod ugotowanego makaronu. Woda może przydać się do rozcieńczenia zbyt gęstego sosu.

5

Ugotowany makaron odcedź.

6

Od razu dodaj makaron do sosu.

7

Jeśli makaron chcesz dodać do sałatki, ugotowany al dente przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

8

Dodaj 1–2 łyżki oliwy i wymieszaj.

9

Taki makaron jest gotowy, by połączyć go z ulubionymi dodatkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze