porada.getPelnaNazwa()

Jak urządzić wegetariański grill?

Przygotowane przez Ciebie grillowe menu wcale nie musi ograniczać się tylko do mięs. Grill znakomicie nadaje się również do przyrządzania dań wegetariańskich. Mając to na uwadze, możesz nie tylko urozmaicić swoje potrawy, ale także przygotować wegetariańską ucztę dla całej rodziny.

Zakup potrzebne Ci produkty

Do przyrządzenia wegetariańskich dań z grilla doskonale nadają się nie tylko warzywa i owoce, ale także sery, grzyby, pieczywo oraz kotlety sojowe. Pamiętaj, że grilluje się je w inny sposób niż mięsa. Są one bowiem mniejsze i bardziej delikatne, dlatego niezbędne Ci będą dodatkowe akcesoria, takie jak: aluminiowa folia lub tacki oraz szerokie szpatułki. Jeśli chodzi o tacki to najlepiej zakupić aluminiowe perforowane lub specjalnie żłobione, dzięki którym tłuszcz z marynaty nie będzie ściekał bezpośrednio do paleniska i palił się, powodując wydzielanie szkodliwych substancji.

 

test

Wskazówki przed pieczeniem

Decydując się na grillowanie serów pamiętaj, że łatwo przywierają do rusztu. Aby uniknąć takiej sytuacji kawałki sera układaj na aluminiowej tacce lub owijaj je wcześniej folią aluminiową.
Wszystkie kładzione na ruszt potrawy powinny mieć temperaturę pokojową. Unikaj grillowania produktów zamrożonych oraz zbyt długiego pieczenia potraw, ponieważ stają się one ciężkostrawne i tracą wiele wartości odżywczych.

Podaj owocowy deser prosto z rusztu

Na przygotowanie grillowanych owoców potrzebujesz tylko 3-4 minuty, a efekt jest niepowtarzalny. Idealne na ruszt są ananasy, jabłka, gruszki, banany i wszystkie te, które kojarzysz z pieczeniem lub smażeniem. Możesz stworzyć z nich pyszne szaszłyki. Pamiętaj, że zbyt duży ubytek wody szkodzi owocom - grilluj je w niższej temperaturze, używając folii aluminiowej.

Komentarze