Jak usmażyć naleśniki?

Jak usmażyć naleśniki?

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1/2 łyżki oleju
    • 1 szkl. zimnej wody
    • szczypta soli
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania naleśników potrzebujesz przede wszystkim mąki pszennej. Poza tym na każdą szklankę mąki przygotuj 2 jajka, pół szklanki mleka, półtorej łyżki oleju, odrobinę soli i 1 szklankę zimnej wody. Z proporcji na 1 szklankę powinno wyjść ok. 10 naleśników o średnicy 20 cm.

2

W misce wymieszaj mikserem mąkę, jajka, mleko, wodę i szczyptę soli. Odstaw na 20 min.

3

Po 20 min dodaj do ciasta olej i jeszcze raz wymieszaj mikserem.

4

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię teflonową. Wlej na środek porcję ciasta. Przechylając patelnię na boki ruchem okrężnym, rozlej ciasto po całej powierzchni patelni.

5

Kiedy naleśnik przestanie być płynny, a brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, odwróć naleśnik na drugą stronę. Możesz zrobić to przy pomocy łopatki.

6

Po około minucie smażenia na drugiej stronie naleśnik jest gotowy.


Komentarze