Jak usmażyć stek?

Jak usmażyć stek?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Nigdy nie kładź na patelnię zimnego steku. Mięso musi mieć temperaturę pokojową. Wyjmij zatem stek co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przyrządzania i osusz go na ręczniku kuchennym. Nie będzie pryskać podczas smażenia. Do steków używaj patelni ze stali nierdzewnej lub żeliwnej.

2

Mięso natrzyj olejem i dodaj gałązkę rozmarynu. Steki smaży się w wysokiej temperaturze. Najlepszy do przygotowania tego rodzaju mięsa będzie olej roślinny o wysokim punkcie dymienia (np. rzepakowy) lub oliwa, ale rafinowana, nie extra virgin.

3

Najpierw rozgrzej patelnię, następnie olej, a potem dopiero smaż mięso.

4

Nigdy nie nakłuwaj steków. Do ich przewracania nie używaj widelców lub innych narzędzi, które mogą uszkodzić powierzchnię mięsa.

5

Steki przypraw dopiero po przewróceniu na drugą stronę. Dodanie soli spowoduje wcześniejszą utratę soków, a w rezultacie utratę soczystości mięsa. Natomiast pieprz po prostu spali się na patelni.

6

Na koniec dodaj masło i rozprowadź je po całej powierzchni mięsa.

7

Jeśli chcesz zjeść stek średnio wysmażony, smaż mięso ok. 2 minut z każdej strony, a potem daj mu odpocząć ok. 3-4 minut. Możesz też przenieść stek do piekarnika rozgrzanego do temp. ok. 150°. Nie krój steków od razu po usmażeniu. Ich przekrojenie spowoduje gwałtowny wyciek soków. Odstaw mięso na ok. 5 minut i odczekaj aż soki wewnątrz się uspokoją.


Komentarze