Jak uwędzić łososia?

Jak uwędzić łososia?

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g świeżego łososia
    • przyprawy: sól, pieprz
    • świeże zioła (rozmaryn, tymianek, pietruszka)
    • 20 ml oliwy
    • skórka z 1 cytryny
    • 200 g trocin bukowych
    • metalowa obręcz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Rybę umyj i odsącz na papierze kuchennym. Obierz cytrynę ze skórki i pokrój ją w cienkie paseczki. Łososia przypraw solą, pieprzem i polej oliwą. Wymieszaj dobrze przyprawy z rybą i natrzyj jeszcze wierzch skórką z cytryny. Odstaw na czas przygotowania domowej wędzarni.

2

Przygotuj rondel. Wędzenie tą metodą trwale zmienia powłokę garnka, dlatego wybierz taki, którego nie będziesz już używać do gotowania. Rozsyp trociny do wędzenia. Na środku postaw metalową obręcz, a wokół niej ułóż zioła.

3

Na metalowej obręczy postaw talerzyk z łososiem.

4

Nakryj garnek szczelnie pokrywką i włącz kuchenkę. Po kilku minutach drewno zacznie dymić. Zmniejsz ogień i wędź kolejne 10 min.

5

Po tym czasie ryba jest już uwędzona. Przełóż łososia na półmisek i od razu podawaj.


Komentarze