porada.getPelnaNazwa()

Jak wędzić na grillu?

Koneserzy dobrego smaku z pewnością docenią uwędzone przez Ciebie mięso. Wykorzystaj do tego grilla. Może jeszcze tego nie wiesz, ale grill potrafi sprostać wielu kulinarnym wyzwaniom.

Zanim zaczniesz wędzić, przygotuj...

Wędzenie na grillu wymaga odpowiedniego sprzętu. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się grille z pokrywą oraz dodatkową komorą tzw. lokomotywy. Jeżeli posiadasz tradycyjny grill, przyda Ci się pokrywa z termometrem. Smak i zapach wędzonych potraw poprawisz, gdy poza węglem drzewnym wykorzystasz również drewno z drzew liściastych (wiśnia, orzech, klon, dąb). Wędzenie rozpocznij od rozżarzenia węgla i zasypania go wiórami. Całość przykryj pokrywą. Temperaturę możesz regulować odpowietrznikiem w pokrywie. Do wędzenia używaj mięsa peklowanego lub marynowanego co najmniej 2 doby. Jeżeli zdecydujesz się na wędzenie ryb, wtedy nie musisz przygotowywać marynaty.

Komentarze