Jak wyfiletować rybę?

Jak wyfiletować rybę?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Rybę umyj dokładnie w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku kuchennym. Ułóż na szerokiej desce.

2

Odetnij głowę tuż za skrzelami i jeszcze przed przednią płetwą. Ułatwi to późniejsze filetowanie.

3

Przecinaj mięso wzdłuż grzbietu, prowadząc nóż powoli po ości kręgosłupa. To jest proste, ale pamiętaj zawsze prowadź nóż po ościach to złota zasada!

4

Trzymając nacięty płat mięsa zsuwaj nóż aż do ogona. Odetnij skórę z filetem przy ogonie.

5

Odwróć rybę na drugą stronę i znów zacznij cięcie od strony głowy po ościach, aż do ogona.

6

Połóż dwa filety na desce, skórą do dołu i odetnij część brzuszną, wyrównując ładnie filet. Zetnij jeszcze ewentualnie ości od strony grzbietu. Można jeszcze wyjąć ości ze środka przy pomocy pęsety.

7

Przepłucz jeszcze raz filety pod zimną wodą i odsącz na ręczniku. 

 


Komentarze