Jak zamarynować oliwki?

Jak zamarynować oliwki?

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g zielonych i czarnych oliwek
    • 1/2 cytryny
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki tymianku
    • 5 suszonych pomidorów
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 ml oliwy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Oliwki odsącz z zalewy. Cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. W plasterki pokrój też czosnek, a pomidory w paseczki.

2

Rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, pomidory, cytrynę i tymianek.

3

Następnie dodaj oliwki i duś na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj natkę pietruszki. Pamiętaj, że oliwki nie mogą się intensywnie smażyć, a tylko delikatnie dusić.

4

Przełóż oliwki do miseczki i odstaw do ostygnięcia. Możesz przechowywać je 3-4 dni w lodówce - najlepiej w zamkniętym słoiczku.


Komentarze