Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę, sitka oraz zbiornika, w którym gromadzi się kawa.

2

Nalej wody do zbiornika. Znajduje się tam zawór bezpieczeństwa. Zawsze pamiętaj, aby nalać wodę poniżej jego poziomu.

3

Następnym krokiem jest nałożenie sitka. Napełnij go kawą średnio mieloną. Jeżeli mielisz ją w sklepie z kawami, to poproś o zmielenie jej do ekspresu ciśnieniowego. Kawy nie nakładaj po same brzegi, musi zostać niewielki luz.

4

Kawy nie ubijaj tylko delikatnie wyrównaj lub delikatnie potrząśnij kawiarką, aby się ułożyła.

5

Zgarnij kawę z brzegu rantu, w przeciwnym razie dolna i górna część nie będą idealnie się stykać, co może spowodować utratę ciśnienia.

6

Nakręć górną część ekspresu. Nie rób tego trzymając za rączkę, bo możesz ją uszkodzić.

7

Ekspres umieść na najmniejszym palniku kuchenki, na średnim ogniu i czekaj, aż kawa zacznie wypływać (zajmuje to 4–5 minut). Kawiarkę ściągnij z ognia, gdy kawa przestanie wypływać.

8

Gorącą kawę rozlej do filiżanek. Kawiarkę myjemy pod bieżącą wodą po przestudzeniu bez detergentów.


Komentarze