Jak zrobić bezy?

Jak zrobić bezy?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Piekarnik nagrzej do 90°C. Przygotuj białka z jajek, szczyptę soli, kilka kropli soku z cytryny i po ok. 60 g drobnego cukru na każde białko. Białka przelej do wysokiej miski, posól i zacznij ubijać.

2 Kiedy białka zaczną sztywnieć, cały czas ubijając, powoli wsyp cukier. Ubijaj do momentu, aż powierzchnia masy zacznie lekko lśnić.
3 Do ubitej masy dodaj kilka kropel soku z cytryny i jeszcze raz krótko zamieszaj.
4 Ubitą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
5 Wyciskaj porcje masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 60°C i susz bezy jeszcze przez następną godzinę.
6 Gotowe bezy mają chrupiący wierzch i lekko wilgotny środek.

Komentarze

  • 2014-12-08 Agnieszka ze Smacznej Strony

    Wow, bezy wyglądają bardzo apetycznie. Sądząc po skarmelizowanym spodzie miały nawet lekki posmak toffi :) Czekamy z niecierpliwością na nową porcję, tym razem z wykorzystaniem rękawa cukierniczego.

  • 2014-12-07 Kuchcik

    No dobra;-) Drugie podejście chyba nieco bardziej udane;-)

  • 2014-10-11 Kuchcik

    W sumie... to chyba się udało. Co prawda mam wrażenie, że ilość cukru jest nieco przesadzona. Proponujecie 60g, ja zrobiłem na mniej więcej 40g / jajko, a i tak wyszła mordoklejka. Załączam dowód. Smakują lepiej niż wyglądają - chyba zabrakło rękawa do formowania odpowiedniego kształtu.

  • 2014-10-10 Kuchcik

    Challenge accepted;-)

    zobaczymy więc, co z tego wyjdzie...