Jak zrobić bezy?

Jak zrobić bezy?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Piekarnik nagrzej do 90°C. Przygotuj białka z jajek, szczyptę soli, kilka kropli soku z cytryny i po ok. 60 g drobnego cukru na każde białko. Białka przelej do wysokiej miski, posól i zacznij ubijać.

2 Kiedy białka zaczną sztywnieć, cały czas ubijając, powoli wsyp cukier. Ubijaj do momentu, aż powierzchnia masy zacznie lekko lśnić.
3 Do ubitej masy dodaj kilka kropel soku z cytryny i jeszcze raz krótko zamieszaj.
4 Ubitą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
5 Wyciskaj porcje masy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstaw bezy do nagrzanego piekarnika. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 60°C i susz bezy jeszcze przez następną godzinę.
6 Gotowe bezy mają chrupiący wierzch i lekko wilgotny środek.

Komentarze