Jak zrobić bitą śmietanę?

Jak zrobić bitą śmietanę?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj mocno schłodzoną śmietankę 30%. Na każde 250 ml śmietanki przygotuj 2 łyżeczki cukru pudru i płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 40 ml cieplej wody.

2

Wlej śmietankę do wysokiego naczynia i zacznij ubijać mikserem.

3

Kiedy śmietanka zacznie się pienić, wsyp cukier puder. Ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

4

Do ubitej śmietany dolej rozpuszczona tężejąca żelatynę i wymieszaj. Bita śmietana z żelatyną dłużej zachowuje kształt i konsystencję. Żelatyna nie jest konieczna, jeżeli ubita śmietana jest przeznaczona do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.


Komentarze

Inne porady