Jak zrobić chipsy z buraka?

Jak zrobić chipsy z buraka?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj 3-4 małe buraki, oliwę i przyprawy (sól, pieprz).

2

Buraczki umyj, obierz i pokrój na cieniutkie plasterki.

3

Pokrojone buraczki skrop oliwą i wymieszaj z przyprawami.

4

Buraczki rozłóż płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C.

5

Piecz ok. 10-15 minut, przewróć na druga stronę i piecz następne 10 minut. W międzyczasie ściągaj z blaszki gotowe chipsy, żeby uniknąć ich przypalenia.

6

Chipsy przechowuj w zamkniętym pojemniczku z listkiem ręcznika papierowego do wciągania ewentualnej wilgoci. Takie chipsy są dobrym dodatkiem, np. do zup.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy >

Komentarze

  • 2016-01-29 Monika ze Smacznej Strony

    To może teraz coś innego równie smacznego z burakiem w roli głównej? :) Przepisy na potrawy znajdziesz tutaj https://www.tesco.pl/smaczna-s...

  • 2016-01-29 kucharska.a.m

    Dzięki. Spróbowałam. Wyszły smacznie. Nawet mojej córci posmakowały :-)

  • 2016-01-26 Monika ze Smacznej Strony

    Chipsy o smaku buraków można przechowywać w pojemniku od 3 do 5 dni.

  • 2016-01-25 kucharska.a.m

    ciekawy pomysł, jak długo mogę przechowywać takie czipsy?