Jak zrobić chlebowy stroik?

Jak zrobić chlebowy stroik?

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 350 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 12,5 g świeżych drożdży
    • 25 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka maku
    • 200 ml ciepłej wody
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Wymieszaj mąkę z solą. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie.

2

Rozpuszczone drożdże wlej do mąki z solą i zacznij wyrabiać. Kiedy składniki zaczną się lepić, dodaj oliwę i wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

3

Na blaszce do pieczenia ułóż metalowe koło o średnicy ok. 10 cm. Po wyrośnięciu uformuj z ciasta długi wałek i przekrój go wzdłuż na pół. Jeden koniec wałka zostaw nierozcięty. Powstałe dwa mniejsze wałki zwiń na kształt sznura. Zaplecione wałeczki z ciasta owiń wokół obręczy na blaszce i zlep końcówki. Pomaluj chlebek rozbełtanym jajkiem i posyp makiem.

4

Wstaw bochenek do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę na 200°. Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę pieczenia do 170° i piecz jeszcze przez ok. 30 minut. Przed wyciągnięciem chlebka z piekarnika sprawdź drewnianym patyczkiem czy jest upieczony. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia. Po ostudzeniu przystrój chlebek świątecznymi ozdobami.


Komentarze