Jak zrobić ciasto na tortillę?

Jak zrobić ciasto na tortillę?

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 65 ml letniej wody
    • 100 g masła
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Wymieszaj różne rodzaje mąki z solą. 

2

Dodaj zimne masło i wymieszaj palcami jak kruszonkę.

3

Dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 20 minut.

4

Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na kawałki i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Przyłóż do rozwałkowanego ciasta talerz i wytnij równe placki.

5

Placki z ciasta smaż z obu stron na suchej teflonowej patelni. Smażenie powinno trwać ok. 30 sekund z każdej strony. Dłuższe smażenie spowoduje wyschnięcie tortilli. Przed użyciem tortille skrop wodą i podgrzej.


Komentarze