Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Jak zrobić ciasto ptysiowe?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotowując ciasto na ptysie, musisz pamiętać o proporcjach. Na każde użyte jajko potrzebujesz 12,5 g masła lub margaryny, 32,5 g mąki, 150 ml wody i małą szczyptę soli do smaku.

2

W garnku zagotuj wodę z solą i tłuszczem.

3

Cały czas mieszając drewnianą łyżką, dodaj mąkę.

4

Nie przestawaj mieszać i gotuj masę jeszcze przez 2-3 minuty. Z masy zrobi się kula, którą trzeba przetaczać i ugniatać łyżką w gorącym garnku.

5

Kiedy mąka w masie porządnie zaparzy się, zdejmij garnek z ognia i chwilę mieszając oraz ugniatając przestudź masę. Do jeszcze mocno ciepłej, ale już nie gorącej, wbij jajko i dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to mikserem lub drewnianą łyżką. Przed wbiciem kolejnego jajka, poprzednie musi być zupełnie wmieszane w masę.

6

Piekarnik nagrzej do 210°C. Ciasto przełóż do szprycy. Nałóż porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ptysie do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 10-20 minut, w zależności od wielkości ptysiów.

7

Świeżo upieczone ptysie nadkrój, wypuszczając ze środka parę. Jeżeli tego nie zrobisz, ptysie namokną i opadną. Wystudzone ptysie bez dodatków możesz przechować przez kilka dni w szczelnym pudełku wyłożonym papierem.


Komentarze