Jak zrobić cukier smakowy?

Jak zrobić cukier smakowy?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Do przygotowania cukru smakowego wybierz jak najdrobniejszy cukier kryształ (np. drobny cukier do wypieków) i suche aromatyczne dodatki np. wanilia, róża i cynamon.

2

By zrobić cukier waniliowy, wystarczy włożyć laskę wanilii do pojemnika z cukrem i szczelnie zamknąć go na kilka dni. Aromat jest wtedy bardzo delikatny. Jeżeli natomiast chcesz uzyskać mocniejszy zapach, musisz wyskrobać ziarenka z jednej laski wanilii i wymieszać je z połową szklanki cukru.

3

Cukier różany uzyskasz mieszając 2-3 g suszonych płatków róży jadalnej (do kupienia w herbaciarniach) z połową szklanki cukru. Płatki róży, przed wymieszaniem z cukrem, rozdrobnij w moździerzu.

4

Cukier zyska cynamonowy aromat, gdy zetrzesz pół laski cynamonu i wymieszasz z połową szklanki cukru. Zamiast trzeć cynamon na tarce, możesz użyć też gotowego, mielonego (1 łyżeczka na podaną ilość cukru).


Komentarze