Jak zrobić czekoladę z malinową pianką?

Jak zrobić czekoladę z malinową pianką?

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 op. czekolady deserowej
    • 80 g mrożonych malin
    • 50 g cukru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 50 ml śmietany 30%
    • 2 g żelatyny agar-agar
    • 30 g kremu balsamicznego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Maliny i cukier zagotuj w rondelku. Zgnieć maliny łyżką i dodaj sok z cytryny. Podgrzej delikatnie i dodaj agar-agar. Wymieszaj i wlej śmietanę.

2

Podgrzewaj jeszcze ok. 2 minut i gotowe nadzienie przelej na folię spożywczą. Odstaw do ochłodzenia. Gdy stężeje, pokrój na paseczki.

3

Jedną tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej.

4

Drugą tabliczkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą.

5

Wyłóż taflę czekolady na folię spożywczą.

6

Nałóż paski nadzienia malinowego i zatop w czekoladzie. Na wierzch wylej krem balsamiczny i przy pomocy wykałaczki zrób dekoracyjne mazy. Odstaw do zastygnięcia.

7

Pokrój tabliczki na kawałki.


Komentarze